Uzyskiwanie osobników o pożądanych cechach hodowlanych

 

Każdemu hodowcy zależy na tym, by jego zwierzęta były jak najbardziej wydajne. W końcu to właśnie dzięki tym zwierzętom jest w stanie zarabiać pieniądze. Szczególnie istotne jest to dla hodowców bydła mlecznego i mięsnego. Hodowca chce, by nowe pokolenie posiadało jak najlepsze cechy.

Wykorzystanie zjawiska heterozji w krzyżowaniu towarowym

krzyżowanie towarowe bydła mlecznegoTakie cechy cielę może odziedziczyć tylko po rodzicach. W gospodarstwach hodowlanych często wykorzystuje się tzw. krzyżowanie towarowe, dzięki któremu można uzyskać osobniki spełniające oczekiwania hodowców. Wykorzystuje się tutaj zjawisko genetyczne, jakim jest heterozja. Chodzi o to, by nowe pokolenie uzyskało cechy pokolenia rodzicielskiego, które w genetyce oznaczane jest jako pokolenie F. Takie młode pokolenie przeznaczone będzie nie do reprodukcji, ale do produkcji, co jest najistotniejszą sprawą w krzyżowaniu towarowym. Oczywiście odbywa się też krzyżowanie towarowe bydła mlecznego, a nie tylko bydła mięsnego. Najważniejszą cechą bydła mlecznego jest oczywiście wydajność mleczna. Im więcej krowa daje mleka dobrej jakości, tym bardziej cenna jest dla hodowcy i przynosi mu większe zyski. W krzyżowaniu towarowym chodzi o to, by uzyskać osobniki młode, które będą przeznaczone do tuczu. Takie krzyżowanie nie dotyczy tylko i wyłącznie bydła, ale też innych zwierząt gospodarskich. Do krzyżowania towarowego należy dobrać odpowiednie pokolenie rodzicielskie.

Jeśli ma urodzić się cielę, które w przyszłości będzie dawało dużo mleka, matka również musi być wysokowydajna. Wszystko po to, by w hodowli uzyskać jak najlepsze wyniki. W krzyżowaniu towarowym rzadko korzysta się z ryzykownego naturalnego zapładniania bydła. Zdecydowanie bardziej popularną metodą jest sztuczna inseminacja, która jest zabiegiem szybkim, bezbolesnym i przynoszącym zauważalne efekty.