Produkcja włoskich win musujących

Słowo spumante w języku włoskim oznacza wino musujące. Spumante nie określa poziomu słodyczy ani rodzaju użytych winogron. Istnieje jednak popularny rodzaj wina o nazwie Asti Spumante, wytwarzany z winogron Moscato. Istnieje 5 głównych rodzajów win musujących z Włoch, do których należą Prosecco, Lambrusco, Franciacorta, Metodo Classico i Asti Spumante.

Popularne włoskie wina musujące

musujące wino włoskieProsecco to odmiana białych winogron wykorzystywana do produkcji wina musującego. Wino produkowane jest w północno-wschodnich Włoszech w regionach Veneto (80% produkcji) oraz Friuli-Venezia Giulia (20%). Aromaty Prosecco są kwiatowe, brzoskwiniowe, z nutami wanilii, choć w smaku to musujące wino włoskie jest wytrawne (nie słodkie). Prosecco jest jednak nieco słodsze od tradycyjnego szampana. Prosecco rosé ma różowy kolor, pochodzący z dodatku Pinot Nero (Pinot Noir), który nadaje mu smak żółtej brzoskwini i truskawki. Na wzgórzach w pobliżu Conegliano znajduje się ważny podregion o nazwie Valdobbiandene. Region ten jest uważany za producenta najwyższej jakości Prosecco na świecie. Asti Spumante wytwarza się z winogron Moscato (lub Muscat Blanc), dlatego jest to jedno z najsłodszych win musujących, jakie można kupić we Włoszech. Dzięki pienistym bąbelkom i intensywnie perfumowanemu zapachowi gruszki azjatyckiej, wiciokrzewu i nektarynki, doskonale komponuje się ze słodkimi deserami i białą czekoladą.

Asti Spumante to w pełni musująca wersja Moscato d’Asti, która jest wersją lekko bąbelkową. Na rynku dostępnych jest wiele doskonałych Moscato d’Asti. Obecnie znaczącym producentem wina musującego są również Stany Zjednoczone, gdzie producenci znajdują się w wielu stanach. Ostatnio, po długiej przerwie, produkcję wina musującego wznowiono też w Wielkiej Brytanii.