Czy w Polsce można stworzyć prawdziwe wino?

Stare ludowe przysłowie mówi, że wino jest najpotężniejszym spośród napojów, najsmaczniejszym spośród lekarstw i najprzyjemniejszym spośród potraw. Nie wiedzieć czemu z pośród ogromnej ilości napojów alkoholowych na świecie to właśnie wino cieszy się największą popularnością.

Podróż winnymi szlakami Europy

polskie winniceIstnieje wiele win, można je produkować niemal z każdego rodzaju owocu, regulując ilość cukru tworzymy słodkie, wytrawne i te pośrednie. Na ogół jednak pod pojęciem „wino” rozumie się to prawdziwe, nieco cierpkie zrobione z różnorakich odmian winogron. Po tych z kolei spodziewamy się, że dojrzewały na południowych stokach w słońcu Italii, Francji lub chociażby Argentyny. Spośród naszych najbliższych sąsiadów bogatą tradycję winiarską mają Czesi, tak zwana „mała Prowansja” znajdująca się w ziemi południowomorawskiej jest naprawdę dużym konkurentem na światowym rynku wina. Okazuje się jednak że „Polacy nie gęsi i swoje winnice mają” i to cenione w świecie. Nadbałtycki klimat co prawda nie jest tak przychylny uprawie winorośli jak w innych częściach globu, mimo to jest kilka całkiem nieźle prosperujących upraw winogron. Prawie wszystkie polskie winnice znajdują się na południu kraju, który to fakt podyktowany jest łagodniejszym klimatem w tych regionach kraju. Co ciekawe polskie tradycje winiarskie mają swoje korzenie aż w średniowieczu tym zadaniem zajęła się najstarsza polska uczelnia – Uniwersytet Jagielloński. 

Jest wiele dziedzin w której Polacy odnoszą sukcesy, mało kto spodziewałby się, że jedną z nich będzie winiarstwo. A jednak, polskie wina niejednokrotnie były doceniane i nagradzane przez światowe grono ekspertów. Być może następnym razem szukając dobrego wina do kolacji warto sięgnąć po któryś z rodzimych produktów.