Acerola bogata w witaminę C

Codzienne przyjmowanie witamin jest kluczowe dla naszego zdrowia, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie produkować. Dostarczanie ich wraz z pożywieniem jest najskuteczniejszym sposobem na przeciwdziałanie niedoborom ważnych witamin.

Kto może spożywać acerolę?

acerola naturalna witamina cPrzyjmowanie witaminy C powinno być codziennym rytuałem każdego  nas, ponieważ jest ona nieocenionym składnikiem w naszym organizmie. Bierze ona udział w wielu procesach fizjologicznych, ale przede wszystkim jest sprzymierzeńcem w walce z wszelkimi chorobami i infekcjami oraz jest naturalnym przeciwutleniaczem. Najwięcej jej zawiera nie cytryna, a acerola naturalna witamina C występuje w niej na poziomie od tysiąca do czterech i pół tysiąca miligramów na sto gramów świeżych owoców. Tak potężna dawka stanowi około trzech procent całego owocu, więc bardzo dużo. Przeważnie acerole znajdziemy w postaci proszku, tabletek lub soku naturalnego, ale można też znaleźć całe owoce. W aceroli poza potężną dawką witaminy C, znajdziemy spore dawki witaminy A, niacyny czy kwasu foliowego. Ponadto warto też wymienić duże dawki wapnia, fosforu i potasu. W naturalnym soku z aceroli znajduj się nawet siedemnaście cennych karotenoidów, z których najważniejszy jest beta – karoten. Dodatkowo w kilogramie tychże owoców znajduje się sporo antocyjanów i flawonoli. Jeżeli jesteśmy przeziębieni, to zdecydowanie lepiej sięgnąć po acerolę, bo jej potężna dawka witaminy C szybciej postawi nas na nogi i pomoże wzmocnić odporność.

Za sto gramów sproszkowanej aceroli trzeba zapłacić od osiemdziesięciu do stu złotych, natomiast za dwieście pięćdziesiąt mililitrów świeżo wyciskanego soku od dziesięciu do dwudziestu złotych. Jak widać nie jest ona tania, ale za to niesamowicie wartościowa.